O nama

Savez pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV)

Novi Sad, Pavla Papa broj 3

tel. +38163/547012

E-mail: spovnovisad@gmail.com

E-mail predsednika: radomirvlaco@gmail.com

Tekući račun: 340-1957-73

Matični broj: 08089485

Napredni vojvođanski pčelari su odmah nakon I svetskog rata organizovali Centralno pčelarsko društvo „Vojvodina“ u Novom Sadu, a koje je nakon nekoliko loših pčelarskih godina, posle deset godina prestalo sa radom. Tek 7. novembra 1937. god. ponovo se osniva Centralno pčelarsko društvo „Vojvodina“ sa sedištem u Novom Sadu ul. Vodnikova br.8 . Ono ujedinjuje rad skoro svih pčelarskih društava na teritoriji Vojvodine. Godine 1938. štampa se časopis Vojvođanski pčelar. Prvi urednik je dr Simo Grozdanić, a zatim ing. Stevan Šerban. Početkom II svetskog rata list prestaje sa izlaženjem.

Po oslobođenju, podsticajnim merama države, pčelarstvo u celini i društva pčelara dostižu maksimalni razvoj. Centralno pčelarsko društvo je 1969. god. imalo preko 80 podružnica. Značajnu pomoć pčelarstvu doprinelo je donošenje pokrajinskog Zakon o pčelarstvu 1972. godine.

 

kosnice_na_livadi

Na osnovu novog Zakona o društvenim organizacijama, reorganizuju se pčelarska udruženja kojih je u tom periodu bilo oko 50 sa 3.000 aktivnih članova i 11. marta 1974. godine osniva se Savez pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV) sa sedištem u Novom Sadu u ulici Pavla Papa br. 3. Prvi predsednik bio je Ištvan Boršoš, ekonomista, a sekretar dr med. Luka Kolarović.

I pored svih poteškoća sa kojima se pčelarstvo suočava, danas Vojvodina ima najmanje 2.500 pčelara organizovanih u 60 pčelarskih društava. Ciljevi su razvoj i unapređenje pčelarstva kao privredne grane, objedinjavanje rada pčelarskih udruženja.

Sadržajne i uspešne aktivnosti Saveza proističu iz Plana i programa rada skupštine SPOV-a kao najvišeg organa, rada Izvršnog, Nadzornog odbora, Suda časti SPOV-a i njegovih komisija.

SPOV poklanja veliku pažnju obrazovanju pčelara. Pruža svakoj pčelarskoj organizaciji mogućnost da angažuje uz određenu nadoknadu nekog od predavača sa spiska predavača SPOV-a.

SPOV tradicionalno (XXXVI put u 2018.g.) organizuje SAJAM pčelara u Novom Sadu, prve subote u martu koje je najstarije na ovim prostorima i okuplja i do 2.000 pčelara i naučnih radnika iz Srbije i okruženja.

SPOV je svake godine suorganizator pčelarskih manifestacija mnogim pčelarskim organizacijama u Vojvodini. Na njima se putem prodajnih izložbi građanstvu propagira potrošnja pčelinjih proizvoda i njen značaj u apiterapiji i vrši smotra pčelarske opreme, pribora, preparata za suzbijanje pčelinjih bolesti, literature i dr..

SPOV ima punu podršku i razumevanje resornih sekretarijata Izvršnog Veća Vojvodine, naročito sekretarijata za poljoprivredu i uspešnu saradnju sa naučnim institucijama i organizacijama u Vojvodini u svim aktivnostima koje preduzima u cilju razvoja pčelarstva u Vojvodini.

SPOV ima dobru saradnju sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije. Ona se ogleda na više aktivnosti zajedničkog delovanja kod nadležnih državnih organa Srbije u donošenju novih i izmenama postojećih propisa u pčelarstvu i drugim aktivnostima u interesu unapređenja pčelarstva Srbije.

 

N.S.

 

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăRusskiйSrpski jezik