U organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i u saradnji sa udruženjem pčelara „Podružnica“ iz Pančeva, dana 07.jula 2018. godine u Pančevu je održana  pčelarska manifestacija  „PČELARSKI DAN SUNCOKRETA 2018“.

 Manifestaciji su prisustvovali predstavnici pčelarskih organizacija  SPOV-a, članovi Izvršnog odbora SPOV-a, zamenik predsednika SPOS-a gospodin Milutin Petrović, gosti iz Republike Hrvatske na čelu sa dopredsednikom Pčelarskog saveza Hrvatske Stankom Čuljkom, gosti iz Bosne i Hercegovine na čelu sa zamenikom predsednika pčelara Kantona Tuzla, Asmirom Durakovićem, gosti iz  Rumunije na celu sa Čižmašom Vojku predstavnikom pčelarskog udruženja okruga Timiš.

Prisutnim pčelarima i gostima se obratio domaćin Vojkan Milutinović, a zatim i zamenik predsednika SPOS-a gospodin Milutin Petrović, kao i gosti iz inostranstva. Nakon njihovog obraćanja pčelarima i gostima se obratio predsednik SPOV-a Radomir Vlačo koji je istakao ulogu i značaj razvoja pčelarstva, kao i značaj organizovanja ovakve manifestacije i istu proglasio otvorenom.

U sklopu programa prisutni su imali priliku da vide splet igara iz Srbije u izvođenju kulturnoumetničkog društva ’’Jedinstvo’’ iz Pančeva. Pčelari i gosti obišli su gradski muzej, stalnu postavku i zastavu pčelarskog udruženja iz Pančeva a nakon toga i Uspenjsku crkvu koja je podignuta u periodu od 1801 do 1810 godine i nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.

Poseban ugođaj je bio vožnja brodom (katamaranom) gde su pčelari i gosti videli dva svetionika koji se nalaze na ušću Tamiša u Dunav sagrađena 1909. godine. To je jedino ušće dveju reka gde postoje dva svetionika. Svojevremeno su dobili i pop

ularni naziv ’’Vodena kapija grada’’.

Na kraju je organizovano  zajedničko druženje.

Manifestacija je bila propraćena od strane sredstava javnog informisanja.

 

                                                                                                                   

                                                                                               Za Organizacioni odbor

                                                                                                Radomir Vlačo

                                                                                                 predsednik SPOV-a

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăRusskiйSrpski jezik