U organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, dana 16. juna 2018. godine u Velikoj Remeti, na Fruškoj Gori, održana je pčelarska manifestacija „PČELARSKI DAN LIPE 2018“.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici pčelarskih organizacija SPOV-a, pomoćnik pokrajinskog sekretara za Poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo gospodin Milorad Malić, gosti iz Rumunije.
Pčelarima i gostima se obratio predsednik SPOV-a Radomir Vlačo koji je istakao ulogu i značaj razvoja pčelarstva kao i značaj organizovanja ovakve manifestacije. Nakon toga prisutne pčelare i goste pozdravio je gospodin Milorad Malić koji je predstavio aktivnosti koje preduzima Pokrajinska vlada kako bi pomogla vojvođanske pčelare i razvoj pčelarstva u Vojvodini. Prisutnima se obratio i Milan Bulajić član Izvršnog odbora SPOV-a i predsednik Društva pčelara ’’Jovan Živanović’’ iz Novog Sada i informisao ih o aktivnostima koje se sprovode u vezi sertifikovanja Lipovog meda sa Fruške Gore.
U sklopu Programa manifestacije posećen je manastir Velika Remeta, jedan od najstarijih manastira na Fruškoj Gori, koji je posvećen svetom Dimitriju. Pčelare i goste je primio iguman Stefan Vučković koje je proveo kroz manastir, manastirsku crkvu i upoznao ih sa istorijatom manastira. Nakon toga posećen je i manastirski pčelinjak gde su zatečeni manastirski pčelari u vrcanju Lipovog meda.
U organizaciji Turističke organizacije iz Inđije, u Starom Slankamenu posećena je i predstavljena vinarija „Acumincum“ , koja se pored dobrog vina izdvaja i po izuzetnom ambijentu koji predstavlja mešavinu savremene arhitekture i dizajna sa bogatom istorijom.
Zbog neplaniranih aktivnosti u sklopu objekta, pčelari i gosti su ostali uskraćeni za posetu jednom prelepom spomeniku kulture od izuzetnog značaja koji podigao Vuk Grgurović u petnaestom veku, a to je crkva Svetog Nikole u Starom Slankamenu.
Na kraju je organizovano zajedničko druženje.Manifestacija je bila propraćena od strane sredstava javnog informisanja.

Za Organizacioni odbor
Radomir Vlačo
predsednik SPOV-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăRusskiйSrpski jezik