Opštinsko udruženje pčelara „Mostonga“ Bač uglavnom svake godine nakon završetka bagremove paše za svoje članove organizuje druženje na kojem se rezimiraju rezultati i razmene iskustva iz prethodnog perioda.

I ove godine okupili su se pčelari iz Bača ali i iz okolnih mesta kako bi svoja iskustva preneli na kolege. Ono što je zanimiljvo to je da je tokom ovogodišnjeg druženja skupu prisustvovao i predsednik SPOV-a (saveza pčelarskih organizacija Vojvodine), Radomir Vlačo, koji je okupljene upoznao sa prednostima članstva u ovoj oragnizaciji, predstavio njihov rad, planove, kako da izlaze na paše i kako se izboriti za cenu meda. Kako je za Naše novine izjavila Slavica Jurišić, predsednica opštinskog udruženja pčelara iz Bača, na ovo druženje su bili pozvani i predsednici udruženja iz Odžaka, Bačke Palanke, Karavukova, Apatina i Sivca. Oni su imali priliku da postave pitanja i dobiju konkretne odgovore na sve teme iz oblasti pčelarstva. Bila je to prilika i za podršku kolegama iz Sivca koji su pretrpeli pomor pčela da im se pomogne u obnovi pčelinjih društava, a apelu su se odazvali svi učesnici skupa, ističe Slavica Jurišić. Pčelari iz Bača bili su spremni da kolegama ponude rojeve, matice i sve što je potrebno kako bi se društva obnovila. Pre toga, kako je rečeno, potrebno je ustanoviti uzroke i otkloniti razloge za pomor koji je nastao. Istovremeno upućen je apel poljoprivrednim proizvođačima da prilikom zaštite bilja ne koriste preparate koji su štetni za pčele jer, svi dobro znamo koja je korist od pčela u biljnoj reprodukciji. Prema rečima Slavice Jurišić, osnovna poruka pčelarima od strane pčelarskog saveza Vojvodine je da se samo međusobnim udruživanjem mogu izboriti za bolji status i konkurentniju cenu meda, kao i za borbu protiv nekvalitetnog meda na tržištu.
Kada je u pitanju naredni period, aktuelna je lipa, sledi suncoketova paša i livada u zavisnosti od terena, ističe Slavica i dodaje, da će u zavisnosti od vremenskih uslova biti i prinos meda sa polja suncokreta .

V.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomânăRusskiйSrpski jezik